Copyright © 2009 Gara község információs lapja
Tisztelt Garai Polgárok!

Örömmel számolok be Önöknek a bölcsőde projekt megvalósulásáról. Befejeződött az építkezés, amint a képeken is láthatják.
2012-ben adtuk be a pályázatot, de sajnos itt is a közbeszerzési eljárás miatt, egy kissé elhúzódott a kivitelezés. Az EMEL Kft.-vel kötöttünk szerződést a kivitelezésre és nem is bántuk meg, mert igazán jó munkát végeztek mind a kőművesek, mind pedig a többi szakember.
20 fő részére tudunk helyet biztosítani a kisdedóvóban, igazán impozáns körülmények között, mely minden mai követelménynek és igénynek megfelel.
Most már csak az engedélyekre várunk és arra, hogy a gyermekek birtokukba vegyék az intézményt és gondos, óvó kezek között növekedjenek.

Faa Béla
polgármester


Az I. VILÁGHÁBORÚ kitörésének 100. évfordulója alkalmából, megemlékezünk
településünk hősi halottairól !

Gyóni Géza: Csak egy éjszakára

"Csak egy éjszakára küldjétek el őket:
Az uzsoragarast fogukhoz verőket.
Csak egy éjszakára:
Mikor gránát-vulkán izzó közepén
Ugy forog a férfi, mint a falevél;
S mire földre omlik, ó iszonyu omlás, -
Szép piros vitézből csak fekete csontváz."
A Garai Közös Önkormányzati Hivatal Jegyzőjének tájékoztatója arról, hogy
2015. január 1-től módosul a magán-pálinkafőzés szabályozása

A tájékoztató letölthető a képre kattintva!


Tisztelt Garai Polgárok!

A Nagybaracskai Katasztrófavédelmi Őrs ügyfélszolgálati rendjére és az intézhető ügytípusokra vonatkozó tájékoztatás elérhető és letölthető honlapunkról.

Faa Béla
polgármester

LETÖLTÉS
Tájékoztató

Tájékoztató a szabadtéri égetésről
LETÖLTÉS


Felhívás és kérelem a szabadtéri tűzgyújtáshoz, égetéshez

Ismételten felhívjuk a tisztelt Lakosság figyelmét, hogy a szabadtéri tűzgyújtást, égetést a tevékenység tervezett időpontja előtt 10 nappal kérelmeznie kell az arra a célra rendszeresített formanyomtatványon az I. fokú tűzvédelmi hatóságnál (Bajai Katasztrófavédelmi Igazgatóság).

Felhívjuk a lakosság figyelmét a fentieken túl, hogy az égetésre alkalmas időjárásnál kerülhet sor. Folyamatos felügyeletet kell biztosítani a tüzelésnél, az égetés befejezését követően a tüzet el kell oltani.

Kiemelt jelentőséggel bír, hogy az égetés a kérelemben meghatározottak szerint történhet, ellenkező esetben a hatóság bírságolással élhet.

Faa Béla
polgármester

TÁJÉKOZTATÓ
a szennyvíz begyűjtésére irányuló
(szippantás) ellátásáról


Gara község közigazgatási területén 2015. december 1. napjától a szennyvíz begyűjtését (szippantást) kizárólagosan az ELIT-DESIGN BT látja el, mint Szolgáltató.

A közszolgáltatás díja: 1359 Ft/m3 + Áfa, amit az ingatlantulajdonos közvetlenül fizet meg a Szolgáltatónak.

A Szolgáltató telefonos elérhetősége: 06-70/512-92-49.              Faa Béla                       dr. Süke Amália
  polgármester                          jegyző


A közszolgáltatási szerződés az alábbi linkre kattintva nyitható meg.


Jegyzői tájékoztatás a helyi adókról

Kéményseprés – Bács-Kiskun megyében tovább bővült a katasztrófavédelem ellátási körzete


Bács-Kiskun megye 96 településén 2016. november 1-jétől a katasztrófavédelem végzi a kéményseprőipari közfeladatot a lakosság körében. Részükre az ellátás, a sormunka ütemezett első két időpontjában ingyenes. Ügyfeleink a kémény-ellenőrzés és tisztítás tervezett idejéről két héttel annak elvégzése előtt írásbeli értesítést kapnak. A biztonság közös érdekünk! Fogadják bizalommal kéményseprőinket!
A katasztrófavédelem kéményseprőipari szerve országosan, az egységes kiszolgálás érdekében központi ügyfélszolgálati rendszerben tájékoztatja és segíti az ügyfeleket. Általános tájékoztatásért keressék fel a www.kemenysepres.katasztrofavedelem.hu weboldalt. Konkrét kérdés esetén töltsék ki és küldjék el az Ügyfélszolgálat menü, Ügyintézés pontjában található online űrlapot. Amennyiben sürgős segítségre van szükség, hívják telefonon, vagy közvetlenül számítógépről, internetes kapcsolaton keresztül a 1818 ingyenesen hívható központi telefonszám 9.1-es menüpontját.
Az ellátás zavartalansága érdekében a központ munkáját a Megyei Ellátási Csoportok támogatják, amelyek elsődleges feladata az ellátási területhez kapcsolódó sormunka és a soron kívüli kéményseprőipari feladatok munkaszervezése. Itt ügyintézésre is lehetőség van, kizárólag személyesen. A Bács-Kiskun Megyei Ellátási Csoport címe: 6100 Kiskunfélegyháza, Kossuth Lajos utca 1. ügyfélszolgálati nyitvatartási ideje: hétfő: 8-20, kedd - péntek: 8-14 óra.


Írásbeli megkeresést a kemenysepro.ugyfelszolgalat@katved.gov.hu címre, vagy postai úton a 1903 Budapest, Pf.: 314. címre küldve lehet kezdeményezni.


A gazdálkodó szervezetek továbbra is megrendelés útján, díjfizetés ellenében vehetik igénybe a kéményseprőipari ellátást a megyében működő területileg illetékes piaci szolgáltatóktól. A szolgáltatók nyilvántartása, az OKF honlapján érhető el: http://www.katasztrofavedelem.hu/index2.php?pageid=tuzmegelozes_kemenysepro_lista

Csatolva az  ellátási területünkhöz tartozó Bács-Kiskun megyei települések listája, kéményszámokkal. Az adatok itt is tájékoztató jellegűek.

T Á J É K O Z T A T Ó
a talajterhelési díj fizetési kötelezettségrőlFBH-NP Közszolgáltató Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság tájékoztatója


AKTUALIZÁLT TÁJÉKOZTATÓ
A TELEPÜLÉSI ÖNKORMÁNYZAT JEGYZŐJÉNEK ENGEDÉLYEZÉSI
HATÁSKÖRÉBE TARTOZÓ KUTAK ELJÁRÁSJOGI SZABÁLYAIRÓL
2018. NOVEMBER


Tájékoztató az általános iskolai körzetek valamint a pedagógiai szakszolgálatot ellátó intézmények működési körzeteinek meghatározásáról
Letöltés
Gara Községi Önkormányzat Képviselő-testületének
2019. évi munkaterve

Gara község
2019. évi rendezvényterve


Tájékoztató a tankötelessé váló gyermekek általános iskolai beíratásáról

Intézze önkormányzati ügyeit elektronikusan!
Kényelmes és gyors megoldás nyújt a bárhonnan elérhető Önkormányzati Hivatali Portál

Házasságkötés, gyermekszületés, építkezés, autóvásárlás, vállalkozásindítás, mind-mind fontos és örömteli, ugyanakkor kétségtelenül hivatalos ügyintézéssel is járó események. Januártól már minden magyarországi településen, így nálunk is elérhető az Önkormányzati Hivatali Portál szolgáltatás, amelyen keresztül online, akár a saját nappalinkból is kényelmesen és gyorsan intézhetők az önkormányzati hivatali ügyek a hét minden napján. Így életünk kisebb-nagyobb eseményei és azok adminisztrációs feladatai is sokkal könnyebbé válnak.

Évente számos hivatalos ügyben keressük fel a helyi önkormányzatot, a hivatali látogatások száma pedig tovább nő életünk nagy pillanatainál. Anyakönyvi kivonat kiállítása, gépjármű- és építményadó bejelentés, szociális támogatási kérelem benyújtása, szálláshely nyilvántartásba vétel, iparűzési adó bevallás és még sorolhatnánk azon tevékenységeket, melyek általánosan a személyes ügyintézések közé tartoznak és automatikusan a hosszú sorban állás jut róla eszünkbe. Ez a kép azonban 2019-től teljesen megváltozik, mert az Önkormányzati Hivatali Portálon keresztül már egyre több ügyet elektronikusan is intézhetünk, amikor időnk engedi, akár a vasárnapi ebéd után is.

Az e-ügyintézés országosan egységes ügymenetet biztosít és ahogy a személyes ügyfélfogadásnál megszokhattuk, úgy a digitális térben is végig vezet minket a jól ismert folyamatokon. Első lépésben saját magunk beazonosítása történik, majd a lakossági és vállalkozási ügyintézés kiválasztása, ezt követően pedig a szükséges adatok megadása. Mindezt a legnagyobb biztonság mellett, gyorsabban, átláthatóbban és papírmentesen, vagyis környezetkímélőbb módon tehetjük, mint korábban.

Az Önkormányzati Hivatali Portálon keresztül bejelentkezett felhasználók számos helyi lakossági, ipari, kereskedelmi, szociális vagy adóügyet indíthatnak, az online űrlappal nem rendelkező ügyek esetén pedig az e-Papír szolgáltatást lehet igénybe venni.

Az e-ügyintézést választókat a belépést követően azonosítja a rendszer és az űrlapok általános adatai automatikusan kitöltésre kerülnek, rövidítve így a ráfordított időt. A felhasználók bármikor nyomon követhetik az általuk elektronikusan indított helyi önkormányzati ügyeket, így pár kattintás után megismerhetik a folyamatok aktuális állapotát és megnyithatják a lementett űrlapokat.

A gyorsabb ügyintézést támogatja, hogy a lakosság mellett a vállalkozások is kényelmesen teljesíthetik adóbevallással kapcsolatos ügyeiket és távolról is lekérhetik helyi adóegyenlegüket és aktuális folyamataik státuszát.

Az Önkormányzati Hivatali Portál a https://e-onkormanyzat.gov.hu weboldalon érhető el, melyet településünk weboldalán is megtalálnak.

Önkormányzati ügyek. Mindenkinek. Bárhonnan.
A sorban állás a múlté, intézze ügyeit mostantól online!

Az online elérhető Önkormányzati Hivatali Portál nemcsak magánszemélyeknek, hanem a vállalkozásoknak is megkönnyíti a mindennapjait. Az e-ügyintézési felületen keresztül az ország bármelyik pontjáról, gyorsan és kényelmesen intézhetők az önkormányzati ügyek. Az elektronikus ügyintézést választók így nemcsak a sorban állás miatti bosszankodástól kímélik meg magukat, hanem támogatják a papírmentes és környezetkímélő ügyintézést is.

Egy új vállalkozás elindítása, vagy egy meglévő adminisztrációs feladatainak teljesítése mellett nehéz a rohanó hétköznapok során még az önkormányzati hivatalt is útba ejteni. Szerencsére manapság erre már nincs feltétlenül szükség, hiszen van olyan digitális tér, amelyre belépve egyre több helyi hivatali ügy elintézhető. Az Önkormányzati Hivatali Portálon keresztül lakossági, ipari, kereskedelmi, szociális ügyek sora indítható és egyszerűen nyomon követhető.

A portál segítségével a papír alapú, személyes megjelenést igénylő ügyintézés helyett az ország bármely pontjáról, bármikor, kényelmesen, online is intézhetők akár a magán és vállalkozói helyi adóügyek is. Adóigazolás kérhető, túlfizetés esetén átvezetés és visszatérítés kezdeményezhető, gépjármű-, illetve termőföld adó jelenthető be, valamint helyi/önkormányzati adó- és értékbizonyítvány igénylésre is van mód. A helyi iparűzési adó bevallása a portál segítségével szintén könnyűszerrel megoldható, függetlenül attól, hogy általános vagy ideiglenes tevékenységről van szó.

Az elektronikus ügyintézésnek köszönhetően jelentősen megrövidül a helyi adóbevallásra fordított idő. A lakosság mellett a gazdálkodó szervezetek is kényelmesen teljesíthetik helyi adóbevallással kapcsolatos kötelezettségüket, és lekérhetik helyi adóegyenlegüket. Az online rendszerbe való belépést és személyes azonosítást követően ismét időt takarít meg a rendszer a felhasználónak, ugyanis közhiteles nyilvántartásokban meglévő személyes adatok már automatikusan kitöltve jelennek meg az űrlapokon.

Az online ügyintézési felületen közel félszáz különféle ügy indítható, többek között ipari és kereskedelmi, hagyatéki, birtokvédelmi, valamint szociális, sőt az Önkormányzati Hivatali Portálról is közvetlen linken elérhető, az úgynevezett e-Papír szolgáltatás (epapir.gov.hu) segítségével szinte bármilyen egyéb ügy is benyújtható elektronikus úton. A bejelentkezett felhasználók bármikor nyomon követhetik az általuk indított helyi önkormányzati ügyeket, így pár kattintás után megtekinthetik, hol tart az adott ügy, illetve az előzetesen már kitöltött űrlapjaikat is könnyedén elérhetik.

Az Önkormányzati Hivatali Portál az https://e-onkormanyzat.gov.hu weboldalon és településünk weboldalán is elérhető.


Felhívás
parlagfű-mentesítésre


Felhívjuk a figyelmüket, hogy az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló 2008. évi XLVI. törvény (a továbbiakban: Éltv.) 17. § (4) bekezdése szerint a földhasználó köteles az ingatlanon a parlagfű virágbimbójának kialakulását megakadályozni, és ezt követően ezt az állapotot a vegetációs időszak végéig folyamatosan fenntartani.

A hivatkozott jogszabály módosításával a parlagfű elleni védekezéssel kapcsolatban korábban meghatározott június 30-i határidő eltörlésre került, ennek eredményeként a földhasználóknak folyamatosan kötelező megakadályozni, hogy területükön a parlagfű növény virágbimbós állapotba kerülhessen. Az Agrárminisztérium tájékoztatása szerint a leírtakra tekintettel a parlagfű fejlettségétől függően hatósági ellenőrzésekre is bármikor sor kerülhet.

A jogszabályi módosítást a növény életciklusához való igazodás indokolta, hiszen megjelent hazánkban a parlagfűnek egy olyan alfaja is, amely kedvező időjárási körülmények között korábban (akár már június végén) virágozhat.


Kérjük a fentiek jogszabály szerinti parlagfű elleni védekezést végrehajtani szíveskedjenek!


Gara, 2019. 07. 01.

                            Hódosné dr. Süke Amália sk.
                                   jegyző

A Bajavíz Kft. rendkívüli közleménye

A Magyar Víziközmű Szövetség sajtóközleménye
Csatorna használati illemtan

NKM Áramhálózati Kft. közleménye a Garát érintő áramszünetről

Babakötvényes számlanyitás Ügyfélkapun keresztül otthonról

Amennyiben gondoskodni szeretne gyermeke jövőjéről, és ezért Babakötvényt kíván vásárolni, akkor az Ügyfélkapun keresztül (www.magyarorszag.hu) már otthonról is megnyithatja gyermeke részére az ehhez szükséges Kincstári Start-értékpapírszámlát. A számla megnyitása és vezetése ingyenes, gyors és egyszerű.
Ráadásul, ha most, 2020. április 27. és június 30. napja között teszi ezt meg, akkor még egy nyereményjátékban is részt vehet, állampapír vásárlásra beváltható utalványért. A játék részletei: http://www.allamkincstar.gov.hu/hu/oldalak/tartalom/8311/


További részletek: http://www.allamkincstar.gov.hu/hu/lakossagi-ugyfelek/eletkezdesi_tamogatas

Vásároljon állampapírt Mobilkincstáron, Webkincstáron otthonról

Nyisson értékpapírszámlát vagy Start-számlát Ügyfélkapun keresztül a Magyar Államkincstárban, vagy vásároljon állampapírt a Kincstár gyors és biztonságos elektronikus szolgáltatásainak (Mobil-és Webkincstár) Ügyfélkapun történő megigénylésével, a www.magyarorszag.hu -n.
Amennyiben 2020. április 27. és június 30. napja között teszi ezt meg, és friss pénzbefizetésből legalább 100.000 forint értékben megnöveli állampapír állományát, Ön is részt vehet nyereményjátékunkban. A játékban 25 darab Kincstár által kibocsátott 100.000,- forint értékű, a Kincstárnál állampapír vásárlására fordítható Nyereményutalványt sorsolunk ki. A Nyereményjátékról bővebben itt olvashat:
http://www.allamkincstar.gov.hu/hu/oldalak/tartalom/8311/

NKM Észak-Dél Földgázhálózati Zrt. közleménye a Garát érintő gázszolgáltatási szünetrőlSajtóközlemény

A Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés Elnökének levele a vállalkozások vezetőihez az új Bács-Kiskun Megyei Területfejlesztési Koncepcióval (BÁCS-KISKUN 2030) kapcsolatbanEbzárlat és legeltetési tilalom elrendelése

KSH Sajtóközlemény - Miből élünk?


Bursa Hungarica eredményei
Gara Község Önkormányzata

Jegyzői tájékoztatók
A gépjárműadóval kapcsolatos változásokról
A helyi iparűzési adóval kapcsolatos változásokról

A KarrierM Állásportál (www.karrierm.hu) célja, hogy a hazai vállalkozások és intézmények számára díjmentesen és professzionális keretek között elérhetővé váljon az álláshelyek meghirdetése, az alkalmas jelöltek előszűrése és megszólítása, valamint a teljes toborzás-kiválasztási folyamat szakmai támogatása munkatársaink részéről.

A KarrierM Portál

  • ingyenes,
  • piaci kihívásokhoz igazodó,
  • mindenki számára elérhető,
  • felhasználóbarát,
  • könnyen kezelhető,
  • kompetencia alapú kiválasztást segítő,
  • komplex HR szolgáltatást nyújtani tudó felület.

TájékoztatókHirdetmény
A Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Földhivatali Főosztály hirdetménye

Gara Község Polgármesterének felhívása az állattartók részére
Felhívás

Garai Közös Önkormányzati Hivatal Jegyzőjének felhívása a helyi iparűzési adóval kapcsolatosan
Felhívás

Tájékoztató a 2021. évi hulladékszállítási rendről


REGŐCZI ISTVÁN ALAPÍTVÁNY

ADATLAP
a Regőczi István Alapítvány támogatásainak nyújtásához


Adatkezelési tájékoztató a kedvezményezettek részére
a Regőczi István Alapítvány a Koronavírus Árváiért által lebonyolított adományozások
során keletkezett adatok kezeléséről


FELHÍVÁS
a határszemle ellenőrzések végrehajtásáról


Karácsonyi támogatási kérelem

Bursa "A" típusú pályázat
Bursa "B" típusú pályázat