Copyright © 2009 Gara község információs lapja
Archívum
Európai Madármegfigyelő Napok /EMN/ 2014. OKTÓBER 4-5.

Községünk és a  hozzá tartozó külterületek a madarak létszámát és a madárfajok számát tekintve is nagyon gazdag.
Azt szokták mondani , hogy minden rosszban  van valami jó is. Lakóhelyünkön /és a környező falvakban / sok  lakatlan , pusztuló ingatlant találhatunk. Az elhagyott, gondozatlan porták , romos épületek számos madárfaj számára háborítatlan élőhelyet jelentenek. Az épületek padlásain szép számmal fészkelnek különböző bagoly fajok /kuvik, gyöngybagoly/.
Az intenzív mezőgazdasági művelés ellenére , a szántóföldek környéke sok madárfajnak élettere. Az idei évben jelentősen elszaporodtak a rágcsálók /különösen a mezei pocok/ , szerencsére a ragadozó madár fajok szaporodása is tükrözi a táplálékbőséget.
Gara Csátalja irányába elterülő részét szikes rét határolja ,amely különleges és értékes életközösség. Az időjárás szélsőségeinek köszönhetően gyakran vizes élőhely , máskor a szárazság teszi próbára az itt élő élőlényeket. Különösen a tavaszi és az őszi madárvonulás idején átmeneti táplálékforrásként , pihenőhelyül szolgál a terület a költöző madárfajoknak.
2014. október 5-én Vogl István vezetésével madarász túrán vettünk részt az Európai   Madármegfigyelő Napok keretében.  Nagy örömünkre szolgált , hogy ifjú madarászok is velünk tartottak. Reméljük ,hogy a lelkesedésük kitart , a természetet szerető felnőtteké válnak!
Rövid túránk során nagyon sok érdekességgel találkoztunk. Megfigyelhettük , hogy a legelőn tartott szarvasmarhák milyen hasznos módon illeszkednek be a vadon élő állatok és növények táplálék-hálózatába .”Karbantartják” a növényzetet , sok rovart vonzanak ,melyek a madarak táplálékául szolgálnak. Szénapajtájuk rágcsálók tanyája , ezek  a különböző ragadozó madarak zsákmányát képezik.
Szántást végző traktort is láttunk , melynek nyomában szinte hemzsegtek a bíbicek és a seregélyek .”Terített asztalt”találtak a traktor által kifordított barázdában. Szorgos napszámosként pusztították a férgeket , rágcsálókat.
Magyarország legnagyobb pókfaját a szongáraiai cselőpókot /Lycosa singoriensis/ is megcsodálhattuk.
Sajnos egy elpusztult egerész ölyvet is találtunk , melynek vesztét egy magas- feszültségű távvezeték okozta.

31 madárfaj közel 800 egyedét sikerült megfigyelnünk:
szürke gém (Ardea cinerea),barna rétihéja (Circus aeruginosus),egerészölyv (Buteo buteo),vörös vércse (Falco tinnunculus),fácán (Phasianus colchicus),bíbic (Vanellus vanellus),parlagi galamb (Columba livia f. domestica),örvös galamb (Columba palumbus),balkáni gerle (Streptopelia decaocto),búbospacsirta (Galerida cristata),mezei pacsirta (Alauda arvensis),füsti fecske (Hirundo rustica),sárga billegető (Motacilla flava),barázdabillegető (Motacilla alba),cigánycsuk (Saxicola torquata),nádirigó (Acrocephalus arundinaceus),kék cinege (Parus caeruleus),széncinege (Parus major),nagy őrgébics (Lanius excubitor),szarka (Pica pica),csóka (Corvus monedula),vetési varjú (Corvus frugilegus),dolmányos varjú (Corvus corone cornix),holló (Corvus corax),seregély (Sturnus vulgaris),házi veréb (Passer domesticus),mezei veréb (Passer montanus),zöldike (Carduelis chloris),tengelic (Carduelis carduelis),nádi sármány (Emberiza schoeniclus),sordély (Miliaria calandra)
Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) idén is meghirdette az Európai Madármegfigyelő Napok (EMN) elnevezésű országos programját október első hétvégéjén. A rendezvény amellett, hogy európai szintű információgyűjtést tesz lehetővé az őszi madárvonulásról, sokakat csábíthat ki a szabadba. Az EMN-t a madártani szervezetek világszövetsége, a BirdLife International indította útjára 1992-ben, azóta minden évben több tucat ország több 10 ezer madár- és természetkedvelője vesz részt rajta. Az akció egyben verseny is az európai államok között.  A játékban a helyszínek, a résztvevők és a látott madarak száma alapján értékelik a résztvevő országokat; a legmagasabb számokat elérők nyernek! Magyarország az utóbbi években mindig az első három helyezett között volt.
Örömömre szolgál,hogy a Bács Kiskun megyei 11 helyszín között Gara az idei évben is szerepelt. Szívem csücske a Garai-Sóstó, néhány év alatt eddig 162 madárfajt figyeltem meg a területen.Célom,hogy a garai lakossággal megismertessem Gara természeti értékeit,mivel olyan fokozottan védett madarakkal is találkozhatunk itt mint pl. a rétisas,kerecsensólyom,fekete gólya,kanalasgém,cigányréce.Becsüljük meg ezt a természeti értékünket, mely védett Natura 2000 terület és óvjuk meg az unokáink számára is.
Petőfi Sándor:Alföld
"Lenn az alföld tengersík vidékin
Ott vagyok honn, ott az én világom;
Börtönéből szabadúlt sas lelkem,
Ha a rónák végtelenjét látom."

Vogl István
Szabó károly

A madarász túrán készült fotók megtekinthetők a képcsarnok menüpontban!
A Garai Székelykör meghívására a Madéfalvi Tánccsoport 2014.08.09-én fellépett a Garai Művelődési Házban.
A rendezvényen készült fotók megtekinthetők a képcsarnok menüpontban.


The Dance Group of Madéfalva performed in the Community Center of Gara on the 9-th of August 2014 by the invitaion of the Székely Circle of Gara.
The photos of the program can be seen in the photo gallery./In Hungarian: "Képcsarnok"/
SAJTÓKÖZLEMÉNYEK
A Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Földhivatalának és
Építésügyi és Örökségvédelmi Hivatalának közös tájékoztatója

A Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal tájékoztatója az elektronikus anyakönyvi eljárásokról
A Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal tájékoztatója az egyszerűsödő közlekedési hatósági eljárásokról
Felhívás elektronikus építési napló alkalmazására
A Magyar Máltai Szeretetszolgálat
HIRDETMÉNYE
az áramdíj megfizetésével küszködő családok megsegítéséről

Letöltéshez kattintson az ikonra!
A Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal hirdetménye a járási földhivatalok illetékességi területének változásáról:
A földhasználat bejelentéséről szóló tájékoztató:

Tájékoztatás a szabadtéri tűzmegelőzésről
Tájékoztató a növényi hulladékégetés tűzvédelmi szabályairól és a tűzgyújtási tilalomról
A Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal
Bajai Járási Hivatala közleménye
FELHÍVÁS


Gara Községi Önkormányzat Képviselő-testülete a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó helyi közszolgáltatásról megalkotta 5/2014. (II.12.) önkormányzati rendeletét (letölthető a rendeletek mappából, illetve a www.njt.hu/ önkormányzati rendeletek/Gara).

A közszolgáltatást 2014. március 1. napjától 2015. október 31. napjáig az FBH-NP Közszolgáltató Nonprofit Kft. (székhelye: 6521 Vaskút, 0551/2 hrsz.) látja el.

A Gara Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 17/2014. (II.11.) Kt. számú határozatával elfogadott és jóváhagyott közszolgáltatási szerződése a www.gara.hu weblapon a szennyvíz begyűjtés mappában, illetve az önkormányzat hirdető-tábláján olvasható.

A Közszolgáltató elérhetősége:

˘    telefon: 79/524-821
˘    fax: 79/572-052
˘    postai cím: 6500 Baja, Szabadság út 22.

Kattintásra nagy felbontásban nyílik meg!