Copyright © 2009 Gara község információs lapja
Horvát Nemzetiségi Önkormányzat Gara
6522 Gara, Kossuth L. u. 62.
Adószám: 15783251-1-03.

Elnök: Kubatov Márton
Elnökhelyettes: Csernikné Vuity Emília
Tagok: Bajai Zoltán
             Koller Sándor
             Kurta Angéla

Dokumentumok
Horvát Nemzetiségi Önkormányzat dokumentumaiA Horvát Nemzetiségi Önkormányzat Gara fő tevékenységei a 2022. évben:

2022. február 24-én autóbuszos kirándulást szerveztünk a Garai Nemzetiségi Általános Iskola tanulói és pedagógusai részére a Mohácsi Busójárás kisfarsangi főtéri műsorára.
2022. február 26-án a Garai Ifjúsági Tánccsoport és a Bácska Tamburazenekar részt vettek a bajai Maszkajárás felvonuláson, amely a régi télűző bunyevác hagyományt eleveníti fel.
2022. március 5-én közel egyórás műsorral megtartottuk a hagyományőrző Bunyevác Prélót. A Bács-Kiskun Megyei Horvát Önkormányzat támogatásával a Prélót megelőzően testvérközségi találkozót tartottunk.

2022. április 9-én „Horvát ifjúsági- és sportnapot” tartottunk, egybekötve az anyanyelv világnapjának megünneplésével. Közös rendezvény a Bácskai Horvátok Kulturális Központjával. Másfél órás bemutató előadást szerveztünk horvát nyelven a 2022. évi országos horvát évkönyvről (Hrvatski kalendar), melynek címlapján a garai r.k. templom felújított vitrázsablakai szerepelnek. Félórás műsort adtak a tamburás és harmonikás tanulóink. Sportvetélkedőket szerveztünk csocsó, pingpong és jéghockey sportágakban az első három helyezések díjazásával. A programot vacsora majd táncház zárta.

Együttműködtünk a Garai Nemzetiségi Általános Iskola Húsvéti horvát projektnapjának megszervezésében. Kellékeket, taneszközöket vásároltunk hozzá. Közreműködtünk a vajdasági Kupusina (Bácskertes) József Attila Általános Iskola tanulói garai iskolai vendégszereplésének a szervezésében.

„Ismerjük meg testvérközségünket” címmel 2022. május 14-én autóbuszos utat szerveztünk a vajdasági Regőcére. Nagyszámú érdeklődés volt rá, de a regőcei házigazdák 40 személyben korlátozták a létszámunkat. A program a helyi r.k. templom, a dalmát etno-ház, a Kovács-kastély, a faluközpont, a 200 hektáros almaültetvény megtekintését és borkóstolót tartalmazott a Milanko-pincészetben. Nemzetiségi önkormányzatunk az autóbuszt finanszírozta, a többi költséget a résztvevők egyénileg viselték. Kellemes élményekkel tértünk haza.

A 2021/22. tanév eredményei alapján elismerésben részesítettünk a tanévzárón négy, horvát nyelvből kiemelkedő teljesítményt nyújtott garai tanulót. Két tanulónk előkelő helyezést ért el az Országos Horvát Online Tanulmányi Versenyen. Kalmár Krisztofer első helyezett, Kovács Noel harmadik helyezett lett. Ezúton is gratulálunk nekik. Gondoskodtunk az utazásukról a 2022. június 2-i budapesti díjátadó ünnepségre.
2022. június 19-25. között biztosítottuk a részvételét a Garai Nemzetiségi Általános Iskola két tanulójának egyhetes horvát nyelvi táborban az Adriai tengeri Pag-szigeten.

2022. június 3-án részt vettünk a horvátországi Baranyai Betyárác fesztiválon. Koller Sándor és neje Ibolya bemutatták a színpadon a garai bunyevác népviseletünket.

Júniusban két horvát egyházi napra utaztunk el: az országos horvát zarándoklatra a baranyai Máriagyűdre, valamint Kalocsára, Ivan Antunovity, néhai püspök emléknapjára.
Főztünk a Bajai Halfőző Népünnepély szombati napján. Vendégül láttuk a horvátországi és a vajdasági testvérközségeket.

2022. július 23-án részt vettünk a Csikériai Horvát Napon. Csapatunk első helyezést ért el a birkapörkölt főző versenyen. Szakácsaink Pankovics József és Koller Sándor voltak, segítőik Kubatovics Mátyás, Kurta Angéla, Kettinger Bolgárka és Gunity István. A műsorban felléptek tamburás és harmonikás tanulóink.

Közreműködtünk a 2022. augusztus 20-i Garai Falunap szervezésében hagyományos bunyevác nemzetiségi ételek elkészítésével és kóstolójával, tamburás tanulóink bemutatkozásával, valamint a garai német, székely és roma nemzetiséggel közös kvíz-vetélkedővel.

2022. szeptember 22-én klubhelyiségünkben megtartottuk a Horvát Nemzetiségi Önkormányzat Gara éves közmeghallgatását, amelyre meghívtuk az általános iskolai tanulókat is.

2022. szeptember 24-27. között zarándokutat szerveztünk Északnyugat-Horvátország történelmi emlékeinek megismerésére. Megtekintettük a csáktornyai Zrínyi-várat, Kincstárat és a Muraközi Múzeumot, a Varasdi Várat, Herzer-palotát, székesegyházat, a trakostyáni Draskovich-várkastélyt, a ludbregi Batthyány-kastélyt és a római kori „Iovia” archeológiai parkot. Sétáltunk Varasd macskaköves, barokk stílusú belvárosában, részt vettünk a Varasdi Püspökség 25 éves jubileumi szentmiséjén. Fogadták csoportunkat a város elöljárói az impozáns városháza dísztermében. Annak ellenére, hogy alig tudtunk összegyűjteni 25 főt az útra, és az eső több programunkat megzavarta, résztvevőink négy kellemes napot töltöttek együtt. Nemzetiségi önkormányzatunk az autóbusz költséget és a helyi (anyanyelvű) idegenvezetéseket finanszírozta a Miniszterelnökség Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásával.
A 2007. óta fennálló német sírkerthez hasonló bunyevác sírkertet létesítettünk a garai r.k. temetőben.  Több nyilvános felhívással összegyűjtöttük az elhagyatott, nem megváltott és a felajánlott régi bunyevác síremlékeket (92 db). Ezek olyan régi sírok, amelyeknek már nincsenek hozzátartozóik, vagy azok távolabbi településekre költöztek el, és már nem tudják őket gondozni. Az új sírkert köré szegélyt készítettünk, fóliával és fehér színű kavicsborítással fedtük a területet. Köszönjük mindenkinek, aki társadalmi munkát végzett, támogatta, illetve munkagépet biztosított a megvalósításhoz! A projektre támogatást nyertünk a Határon Túli Horvátok Központi Hivatala 2021. évi pályázati projekt-kiírásán. Mindenszentek előtt, 2022. október 29-én délután ünnepélyes szalag-átvágással átadtuk a sírkertet. Mindenszentek után, Halottak Napján a német önkormányzattal és a székelykörrel együtt megkoszorúztuk a garai világháborús hősök emlékművét.


2022. október 29-én este megtartottuk a Bunyevác anyák és apák napi ünnepséget (Materice i Oci). A Művelődési Ház felújítása és a Covid-járványtól való félelem miatt előrehoztuk a rendezvényt. A templomban bunyevác szentmisét szerveztünk, amelyet Josip Stefkovic, zombori vendég plébános-dékán celebrált Szűcs Tibor atyával együtt, a Bácska Tamburazenekar zenei kíséretével. A Művelődési Házban műsort szerveztünk a Murinyi-lányok által vezetett Birjáni Horvát Tánccsoport, a Garai Ifjúsági Tánccsoport, a garai tambura- és harmonika tanulók, a Danubia AMI és a Bácska Tamburazenekar szereplésével. A szép műsort vacsora és táncház követte. A rendezvényt a Miniszterelnökség Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatta.
2022. december 10-én nemzetiségi önkormányzatunk szervezte meg községünkben a harmadik Adventi gyertyagyújtást. Sajnos a szeles, esős időjárás miatt nem a templomkertben, hanem bent a templomban tudtuk megtartani a műsort a megszokottnál jóval alacsonyabb létszámmal. A garai horvát nemzetiségi tagozatos óvodai és általános iskolai tanulók Adventi és karácsonyi dalokat, verseket adtak elő, majd meggyújtottuk az Adventi koszorún a harmadik gyertyát. Minden résztvevőt zsíros kenyérrel, forró teával és forralt borral láttunk vendégül. A vendéglátás lebonyolításában megköszönjük a Garai Angyalok segítségét, a tanulók felkészítésében pedig az óvoda- és iskolapedagógusok munkáját.
Együttműködtünk a Garai Nemzetiségi Általános Iskola Karácsonyi horvát projektnapjának megszervezésében. Kellékeket vásároltunk hozzá.
A garai bunyevác családok részére 60 db 2023. évi országos „Hrvatski kalendar” (évkönyvet) vásároltunk és osztottunk szét a karácsonyi-újévi ünnepek alkalmával. Az idősebb családtagoknak vitamin-csomagot is adtunk. Saját falinaptárat a 2023. évre forráshiány miatt nem készítettünk.

Tambura- és harmonikaoktatás a Garai Nemzetiségi Általános Iskolában:

A 2022/2023. tanévben (már az ötödik tanévben) szervezzük a tambura- és harmonika tanfolyamot a Garai Nemzetiségi Általános Iskola tanulóinak. A 2022/2023. tanévi tanfolyamra is nyertünk pályázatot az Emberi Erőforrások Minisztériuma Csoóri Sándor Programjában 800 ezer Ft összegben (CSSP-ZENEOKTAT-2022-0148), amely az oktatási díjat, kétszer háromnapos nyári tábort és tamburahúr-pótlást foglal magában alacsony összegű önerővel. Az előző tanévben 14 fő végezte el a tanfolyamot, jelenleg 16 tanulónk van (6 személy harmonikán és 10 személy húros hangszereken tanul). Köszönjük Gara Községi Önkormányzatnak és Nádai Norbertnek a tanfolyam helyiségeinek biztosítását. 2022. júliusban és augusztusban sikeresen megtartottuk a kétszer három-napos nyári tábort, amelyeken tanulóink részben új népdalokat tanultak, részben a tanév folyamán elsajátított dalokat gyakorolták, hogy ne kopjon el a tudás a nyári szünetben. 2022-ben négy alkalommal adtunk lehetőséget a tanulók tudásásának bemutatására a közönségnek. 2022. április 9-én, augusztus 20-án és október 29-én Garán, valamint július 23-án Csikérián. A legügyesebb tanulók a zenetanárokkal további műsorokon is felléptek, a Nádai-fiúk a Garai Falumúzeum 2022. októberi átadásán is játszottak.

A Horvát Nemzetiségi Önkormányzat Gara fő tevékenységei a 2023. évben:

2023. február 4-én megtartottuk a hagyományőrző Bunyevác Prélót. A műsorban a Bácska Tamburazenekar és Kettinger Viktória bunyevác népdalokat adtak elő.

2023. február 16-án autóbuszos kirándulást szerveztünk a Garai Nemzetiségi Általános Iskola tanulói és pedagógusai (48 fő) részére a Mohácsi Busójárás kisfarsangi főtéri műsorára.

Nagyon jó hangulatban telt a 2023. március 4-i Musko Prelo. Két év kihagyással szerveztük meg újra a rendezvényt. Az est fénypontját egy ötfős, férfi-jelmezekbe öltözött hölgytársaság megjelenése jelentette. A Prélót megelőzően a Bács-Kiskun Vármegyei Horvát Önkormányzat támogatásával "Testvértelepülések találkozóját" tartottunk horvátországi és vajdasági testvérközségeink részvételével.

2023. március 11-én bunyevác szentmisét szerveztünk. Krékity István tanár urat búcsúztattuk, aki nejével együtt elköltözött községünkből. A mise után vacsora következett. A búcsúztatót összekötöttük a nőnap megünneplésével, így a hölgyeket is köszöntöttük.

Együttműködtünk a Garai Nemzetiségi Általános Iskolával a vajdasági Kupusina (Bácskertes) általános iskolájának tanulóinak fogadásában, akik a március 15-i nemzeti ünnephez kötődően műsort adtak elő. Közreműködtünk a Húsvéti Horvát Projektnap szervezésében is, a tanulóknak füzet- és írószercsomagokat állítottunk össze.

"Ismerjük meg testvérközségünket" címmel 2023. április 29-én ismét autóbuszos utat szerveztünk a vajdasági Regőcére. Megtekintettük a dalmát "Ruzsica" etno-házat, a római katolikus templomot, a faluközpontot, a Regőce történetét bemutató kép- és tábla-kiállítást, a temetőkápolnát és kálváriát, a Milanko-pincészetet.

2023. május 1-jén babgulyást főztünk a községi majális rendezvényen.

2023. május 13-án részt vettünk a Magyarországi Horvátok Szövetsége évzáró közgyűlésén, amely a Tolna vármegyei Dombóváron került megrendezésre.

2023. június 7-én fogadtuk Murinyi Mirjana osztályát a pécsi Miroslav Krleza Horvát Általános Iskolából. Bemutattuk nekik klubhelyiségünket és hagyományőrző gyűjteményünket.

2023. június 10-én részt vettünk a Bács-Kiskun Vármegyei Horvát Horgászversenyen Bátyán. A garai csapat első helyezést ért el. A csapatkapitány Kubatov Milán egyéniben is győzött és teljes tórekordot döntött meg 60 kilogrammos zsákmányával.

2023. június 17-én színházestet szerveztünk a Garai Művelődési Házban. A Pécsi Horvát Színház a "Triput Bog pomaže" (Isten megbocsát, én nem) című bunyevác színdarabot adta elő.

A 2022/23. tanév eredményei alapján elismerésben részesítettünk a tanévzárón négy, horvát nyelvből kiemelkedő teljesítményt nyújtott garai tanulót. Osztrogonácz Zalán az országos horvát nemzetiségi népismeret verseny különdíjasa, Bréti Gerold az országos horvát nemzetiségi rajzverseny különdíjasa lett.

2023. június 18-25. között biztosítottuk a részvételét a Garai Nemzetiségi Általános Iskola két tanulójának egyhetes horvát nyelvi táborban az Adriai tengeri Pag-szigeten.
2023. július 3. és 7. között közreműködtünk a Garai Nemzetiségi Általános Iskola által megrendezett ötnapos nyári nemzetiségi tábor megvalósításában. Horvát nemzetiségi táncokat oktattunk, és a tábor egyik napján tanulmányi kirándulást szerveztünk Mohácsra, a sokác-horvát népcsoport nemzetiségi értékeinek megismerésére.

2023. július 21. és 23. között csodálatos hercegovinai kultúrturnén jártunk. Első alkalommal rendezték meg Mostar városában a "Duzsijanca", új kenyér-szentelő ünnepséget. Nemzetiségi önkormányzatunk felkérést kapott az autentikus garai bunyevác lakodalmas előadására néhai Kricskovics Antal koreográfiája alapján. A garai Bunyevác Hagyományőrző Tánccsoport bajai és csávolyi táncosokkal kiegészítve, a Bácska Tamburazenekar kíséretében kiválóan szerepelt a turnén.
2023. július 29-én a garai bunyevác "Svila" tánccsoport és a Bácska Tamburazenekar felléptek az I. Garai Motoros és Családi Napon.
Közreműködtünk a 2023. augusztus 19-i Garai Falunap megvalósításában bunyevác nemzetiségi ételek készítésével, valamint a garai német, székely és roma nemzetiséggel közös kvíz-vetélkedővel.
2023. augusztus 27-28-án községünkben forgatott a Duna Televízió "Ízőrzők" című műsorának stábja. Mi a bunyevác tradicionális ételeket mutattuk be. Kolbászos pásztortarhonyát és túrós burekot (rác pitét) készítettünk. A szakácsmester Murinyi Tibor, a sütőmester Kessler Margit volt, akinek házában tartottuk a gasztronómiai bemutatót. A bunyevácok részéről a Bácska Tamburazenekar és néhány táncos is bemutatkoztak.

Pénzügyi forrásokkal hozzájárultunk a garai római katolikus Kálvária felújításához.

2023. szeptember elején sikerült megvásárolnunk a Határon Túli Horvátok Központi Hivatala pályázatán elnyert 6 x 12 méteres alapterületű, 3 méter magas szabadtéri rendezvénysátrat.

2023. szeptember 17-én kerékpártúrát szerveztünk a Bácskai Horvátok Kulturális Központjával együttműködésben Bajától Zomborig. Első állomásként a garai bunyevác klubszobában fogadtuk a kerékpárosokat és mutattuk be gyűjteményünket.

2023. szeptember 25-én klubhelyiségünkben megtartottuk nemzetiségi önkormányzatunk éves közmeghallgatását, amelyre meghívtuk az általános iskolai tanulókat is.

2023. október 28-án részt vettünk a vajdasági Topolyai X. Szármafesztiválon. A Garai Bunyevácok főzőcsapata Kessler Margit vezetésével speciális szárma kategóriában aranyérmet nyert a paradicsomos-marhahúsos töltött káposztával. A garai Bácska Tamburazenekar kétórás koncertet adott a rendezvényen.

Mindenszentek előtt rendbetettük a bunyevác sírkertet és az angyalos sírt. A sírkert fő síremlékén elhelyeztük a Gugán János (Iván), országos horvát elnök által felajánlott medjugorjei keresztet. Halottak Napján a német önkormányzattal és a székelykörrel együtt megkoszorúztuk a garai világháborús hősök emlékművét.

2023. november 11-én az Országos Horvát Napon jártunk, amely Nagykanizsán került megrendezésre. "Horvát Társadalmi Közéletért Díjat" kapott az Országos Horvát Önkormányzattól Kubatov Józsefné Patarcsics Mária.

2023. december 16-án megszerveztük községünkben a harmadik Adventi gyertyagyújtást. A garai horvát nemzetiségi tagozatos óvodai és általános iskolai tanulók Adventi és karácsonyi dalokat, verseket adtak elő. Köszönjük a Garai Angyalok segítségét, az óvoda- és iskolapedagógusok munkáját.
Együttműködtünk a Garai Nemzetiségi Óvoda és Bölcsőde, valamint a Garai Nemzetiségi Általános Iskola Karácsonyi horvát projektnapjainak megszervezésében.

2023. december 17-én este megtartottuk a Bunyevác anyák és apák napi ünnepséget (Materice i Oci). Bunyevác szentmisét szerveztünk, amelyet Josip Stefkovic, zombori vendég plébános-dékán celebrált Szűcs Tibor atyával együtt, a Bácska Tamburazenekar zenei kíséretével. A Művelődési Házban tartott ünnepi műsorban felléptek a garai horvát nemzetiségi tagozatos óvodások, Csatár Márkó, tanuló, a garai "Svila" tánccsoport, a Dusnoki Hagyományőrző Népdalkör, a Bácska Tamburazenekar. A műsort vacsora és táncház követte. A rendezvényt a Határon Túli Horvátok Központi Hivatala támogatta.A 2023. évben három garai bunyevác asszonyt köszöntöttünk 90. születésnapjuk alkalmából.

A garai bunyevác családok részére 62 db országos horvát évkönyvet (Hrvatski kalendar 2024.) és 38 db országos horvát katolikus évkönyvet (Hrvatski katolički kalendar 2024.) vásároltunk és osztottunk ki az Új Év alkalmából.

CD készítése-kiadása a garai bunyevác-horvát egyházi énekekről
2023. év végén CD-t készítettünk 200 példányban a Bácska Tamburazenekar együttműködésével a Croatica Kiadónál. Ez a harmadik közös CD lemezünk, a régi bunyevác nóták (2017.) és a tradicionális táncok (2018.) után ezúttal az egyházi dalokat gyűjtöttük össze. A CD-re 18 db bunyevác-horvát egyházi dal zenei anyaga került, amelyeket Krékity István, nyugalmazott zenetanár válogatott ki, a Bácska Tamburazenekar zenei kíséretével. Egyrészt a legnagyobb ünnepeken tartott római katolikus szentmisékhez kötődnek: Karácsony, Húsvét, Pünkösd, Advent, Nagyböjti időszak, másrészt pedig a Mária-énekek, a gyászmisék és a hagyományos vasárnapi szentmisék zenei anyaga került a lemezre. A CD belső borítóján szöveges útmutatót adtunk hozzá, hogy az egyes alkalmakkor melyik dalokat éneklik és milyen sorrendben a bunyevác-horvát szentmiséken. A CD tok borító grafikáját a garai r.k. templom és annak nemrég felújított bunyevác-horvát vitrázsablak fotói alkotják. Projektünk legnagyobb eredménye a daloknak az összegyűjtése, megörökítése kiváló minőségben és megmentése az utókornak. Projektünket a Miniszterelnökség, Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. 600.000 Ft-tal támogatta (NKUL-KP-1-2023/2-000235)
Tambura- és harmonikaoktatás, utánpótlás-nevelés:
A 2023/2024. tanévben (már a hatodik tanévben) szervezzük a tambura- és harmonika tanfolyamot a Garai Nemzetiségi Általános Iskola tanulóinak. Erre a tanfolyamra is nyertünk pályázatot az Emberi Erőforrások Minisztériuma Csoóri Sándor Programján 600 ezer Ft összegben (CSSP-ZENEOKTAT-2023-0186), amely az oktatási díjat és kétszer háromnapos nyári tábort foglalt magában. 2023. júliusban és augusztusban sikeresen megtartottuk a kétszer három-napos nyári tábort, amelyeken tanulóink részben új népdalokat tanultak, részben a tanév folyamán elsajátított dalokat gyakorolták.  Az új tanévben csak 9 tanulónk van: 5 személy harmonikán és 4 személy húros hangszereken. Sajnos öten távolabbi továbbtanulás, illetve érdekmúlás miatt ősztől már folytatták a zenetanulást. 2024. ősztől tervezzük újraszervezni, kibővíteni a tanfolyamot. Köszönjük Nádai Norbertnek a tanfolyam helyiségének biztosítását. A legügyesebb tanulók a zenetanárokkal több vidéki műsoron (Baja, Bácsborsód) bemutatkoztak. Négy tanuló (Csatár Márkó, Nádai Marcell, Nádai Péter, Tóth Zsigmond) Márics Hannával és Galó Melodival együtt (ének) 2023 nyarán fellépett a budapesti Alapvető Jogok Biztosának Hivatala országos nemzetiségi díjátadó ünnepségén.