Copyright © 2009 Gara község információs lapja
Horvát Nemzetiségi Önkormányzat Gara
6522 Gara, Kossuth L. u. 62.
Adószám: 15783251-1-03.

Elnök: Kubatov Márton
Elnökhelyettes: Csernikné Vuity Emília
Tagok: Bajai Zoltán
             Koller Sándor
             Kurta Angéla

Dokumentumok
Horvát Nemzetiségi Önkormányzat dokumentumaiA Horvát Nemzetiségi Önkormányzat Gara fő tevékenységei a 2021. évben:

2021. február 19-én és 25-én online színházi előadást szerveztünk "Bunyevác blues" címmel a Pécsi Horvát Színház élő előadásában. A megtekintés Internet címét mindkét alkalommal Facebook csoportunkban és e-mailben közvetítettük a garai és a Garáról elszármazott bunyevácok felé. Még külföldről is voltak nézőink.

2021. április 29-én online irodalmi estet szerveztünk egy szalántai (Pécs környéki) fiatalember előadásával, aki a 2021. év elején szerezte meg a doktori címet a Zágrábi Egyetem Bölcsészettudományi Karán a magyarországi horvátok könyvkiadása témájában. Dr. Bality Szilvesztert, a Magyarországi Horvátok Tudományos Intézetének munkatársát a bácskai horvátok könyvkiadásának ismertetésére kértük fel, és hozzákapcsoltuk második témaként a garai Faller Józsefné Szendrei Katalin ifjúkori költészetét. Fallerné az 1970-es években aktív költő volt, rendszeresen publikálta verseit az akkori magyarországi délszláv hetilapban (Narodne novine). Fő témája a természet szépségeinek és harmóniájának bemutatása volt. Verseinek egy részében az emberi érzéseket a természet és az évszakok változásainak megfelelően ábrázolta. Motívumainak másik része a barátságról és a szeretetről, szerelemről, továbbá az élet nagy kérdéseiről, az elmúlásról szólt. Emocionális stílusban írta verseit, rím nélküli szabad formákat alkalmazott meghatározott szöveg elrendezéssel, amely sajátos ritmust adott műveinek.

2021. június 4-én Gara Községi Önkormányzattal és a Német Önkormányzattal együtt történelmi előadásokat szerveztünk a Garai Művelődési Házban a Trianoni békekötésnek a magyarságot és a nemzetiségeket érintő hatásairól, következményeiről. Előadóink voltak Dr. Mészáros Zoltán, a Szabadkai Történelmi Levéltár főlevéltárosa és Dr. Sokcsevits Dénes, egyetemi docens, az MTA tudományos főmunkatársa.


2021. július 5. és 9. között közreműködtünk a Garai Nemzetiségi Általános Iskola által szervezett ötnapos horvát és német nyelvű nemzetiségi tábor megvalósításában. Mi finanszíroztuk a tanulók mohácsi tanulmányi útját és belépődíjait a sokác-horvát népcsoport nemzetiségi értékeinek megismerésére: Busóudvar, Szent Miklós Vízi- és Taposómalom, Múzeum. A gyermekek érdekes kézműves foglalkozásokon vettek részt: hagyományos busóálarc készítés, papírmerítés, interaktív lepénykészítés.
A tanévzárón díjaztuk a 2020/2021. tanévben horvát nyelvből kiváló eredményt elért három tanulót. Kellékekkel segítettük az iskola szüreti mulatságát.

2021. augusztus 15-én a Garai Ifjúsági Tánccsoporttal részt vettünk az első bajai "Duzsijanca" új kenyér-szentelő ünnepségen, amelynek a Vajdaságban nagy hagyományai vannak.

2021. augusztus 19-én és 20-án közreműködtünk a nyárbúcsúztató falunap megvalósításában. Az első esti műsorban felléptek a tamburás tanulóink, az ünnepnapon pedig birkapörköltet és marhapörköltet főztünk a nagy sátor alatt. A garaiak mellett sok vendégünk jött Horvátországból és Szerbiából. Részt vettünk az első garai nemzetiségi kvízműsor szervezésében, amelyben a székelyekkel és a németekkel együtt 10-10 kérdést tettünk fel, mindenki a saját nemzetisége jelenéről és múltjáról.


2021. szeptember 1-jén klubhelyiségünkben megtartottunk a Horvát Nemzetiségi Önkormányzat Gara éves közmeghallgatását.

2021. szeptember 4-én Kiskőrösön részt vettünk a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat ünnepi közgyűlésén, amelyen a Garai Ifjúsági Tánccsoport megkapta a "Bács-Kiskun Megye Nemzetiségeiért" 2021. évi kitüntető díjat. A tánccsoport egy bunyevác és egy sváb koreográfiával fellépett az ünnepi műsorban a Barity-fivérek zenei kíséretével.


2021. szeptember 11-én a Garai Ifjúsági Tánccsoporttal és a Bácska Tamburazenekarral felléptünk a Magyarországi Horvát Kolbászfesztiválon Pécsett. Részvételünket a Miniszterelnökség Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatta (NKUL-KP-1-2021-1-000999). Büszkék vagyunk rá, hogy a garai Filákovity Mladen első helyezést ért el a kolbászversenyen. Grészló István is aranyérmet kapott.


2021. szeptember 15-19. között zarándokutat szerveztünk Medjugorjéba. Az autóbusz költséget a Miniszterelnökség Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. (NKUL-KP-1-2021/1-000416) pályázati támogatásával finanszíroztuk. 46 személy vett részt az utazáson, garaiak és egykori garaiak. Kiváló időjárást fogtunk ki, az összes tervezett helyszínt sikerült végigjárni: tengerparti fürdés és hajózás Neumban, a Buna folyó eredete (a bunyevácok őshazája), a blagaji Dervis-tettye, a Kravica-vízesés, a Ljubuski-kolostor, Mostar és Szarajevó óvárosai. Minden nap reggel vagy este részt vettünk a szentmisén a medjugorjei kegytemplomban, a jó kondícióban lévők megmászták a sziklaszirtes Jelenés-hegyét és a keresztutat.
2021. október 23-án megtartottuk a Bácska Tamburazenekar 30. évfordulós ünnepségét. A megvalósítást támogatta a Miniszterelnökség Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. (NKUL-KP-1-2021-1-001001) A program első részében a zenekarral rendszeresen együttműködő tánccsoportok léptek fel: Garai Ifjúsági Tánccsoport, Csávolyi Bunyevác Tánccsoport, "Bunjevacka zlatna grana" Baja. Utána vetítés következett a zenekar múltjáról, néhai Ribár Józsefre, első tanárukra emlékezve, majd Krékity István, tanár úr méltatta őket. A végén a zenekar másfél órás koncertet adott vendég zenészek és énekesek közreműködésével. Az estet megtisztelték Orcsik Darinka és Tasnádi Petra énekesnők, valamint Agatics Krunoszláv (Kityo), Szabó Szlaven, Szabó Ádám, Barity Zorán vendég-zenészek. Fellépett Rade Jorovic Szerbiából, a Garán is népszerű "Ti si žena mog života" és "Lepotica i sirotan" című nóták énekese. A műsort követő táncház, bál is nagyon jó hangulatban telt.
2021. október 23-án horgászaink (Takács Tuni, Kubatov Milán, Fekete János és Kubatov Ferenc csapatkapitány) első helyezést értek el horvátországi testvérközségünk, Topolje horgászversenyén. Mind csapatban, mind egyéniben learatták a babérokat.


2021. november 2-án, Halottak Napján a német önkormányzattal és a székelykörrel együtt megkoszorúztuk a garai világháborús hősök emlékművét.

2021. december 11-én ünnepeltük a bunyevác édesanyákat és édesapákat (Materice i Oci). A vírushelyzet miatt a művelődési házban nem rendeztünk ünnepséget, csak egy tamburás szentmisét szerveztünk a garai r.k. templomban, amelyet Josip Stefkovic, zombori plébános, dékán és Szűcs Tibor, garai plébános celebráltak. Közreműködött a Bácska Tamburazenekar és Krékity István, megbízott kántor. Közvetlenül a szentmisét követően tartottuk meg a harmadik Adventi gyertyagyújtást. A Garai Nemzetiségi Általános Iskola tanulói az ünnephez kötődő versekkel és hagyományokkal készültek, a Bácska Tamburazenekar karácsonyi dalokat játszott.

Közreműködtünk a Garai Nemzetiségi Általános Iskola és a Garai Nemzetiségi Óvoda és Bölcsőde horvát projektnapjainak szervezésében, kellékeket vásároltunk hozzá és mikuláscsomagokat osztottunk ki a gyermekeknek. A garai r.k. templom részére új projektort, laptopot és vetítővásznat adtunk át használatra a nemzetiségi szentmisék lebonyolítására.
65 db 2022. évi horvát évkönyvet (Hrvatski kalendar) vásároltunk a garai bunyevác családoknak. A 2022. évre is készíttettünk saját falinaptárat "Garski Bunjevci" emblémával 150 példányban, A/5 méretben.


A 2021. év során számos külső programon is részt vettünk: Ivan Antunovity püspök kalocsai emléknapján, a hercegszántói Mária-szobornál megrendezett megyei horvát zarándoklaton, a topoljei, gádori és rastinai falunapokon, Rastina község 100 éves jubileumi ünnepségén a Zombori Megyeházán, az Országos Horvát Napon Budapesten, a Savez 30. évfordulós konferenciáján Pécsett, Ivan Antunovity püspök bajai szoboravatóján.

Tambura- és harmonikaoktatás a Garai Nemzetiségi Általános Iskolában 2021/2022.:

A 2021/2022. tanévben (már a negyedik tanévben) szervezzük  a tambura- és harmonika tanfolyamot, amelyen 15 tanulónk van. A 2021/2022. tanévi tanfolyamra is nyertünk pályázatot az Emberi Erőforrások Minisztériuma Csoóri Sándor Programjában 800 ezer Ft összegben (CSSP-ZENEOKTAT-2021-0143), amely az oktatási díjat, egy használt hangszer és egy-két csomag húr beszerzésének fedezetét biztosítja. A 2021/2022. tanévben is a bajai Danubia Alapfokú Művészeti Iskolával kötöttünk megállapodást az oktatásra. Csurai Attila tanítja a húros és pengetős hangszereket, Markó Zsuzska pedig a harmonikát heti 180 percben, kiscsoportos bontásban. A 2021/2022. tanévben is elsősorban a Bácska népdalvilágát dolgozzák fel, mind horvát, mind magyar népdalok tekintetében. Horvát népdalokból és néptáncokból a következőket tervezik elsajátítani ebben a tanévben: Stari rokoko, Novi rokoko, Veliko kolo, Bačko kolo, Dere, Trojanac, Kukunješće. Magyar népdalokban a Sárköz dallamvilága szerepel a tantervben. Ugrós: Kettőt tojott a fekete kánya, Akkor szép a, Máma vettem, A barátok, Az ürögi ucca derekán. Csárdások: Kis kertemben, Az őcsényi templomtorony, Sárpilisi horgas hídján, Báta vize. Friss: Decsi friss, Ez a kislány, Sárpilisi hegy alatt. Az új népdalokon kívül gyakorolják az eddig elsajátított dalokat, a párhuzamos hangnemet, bepótolják a közös zenélés hiányát. Tanulóink lelkesen és ügyesen bánnak a hangszerekkel. Néhányan már máshová is járnak zenélni a tanárokkal.