Copyright © 2009 Gara község információs lapja
Horvát Nemzetiségi Önkormányzat Gara
6522 Gara, Kossuth L. u. 62.

Elnök: Kubatov Márton
Elnökhelyettes: Csernikné Vuity Emília
Tagok: Bajai Zoltán
             Koller Sándor
             Kurta Angéla

A Horvát Nemzetiségi Önkormányzat Gara fő tevékenységei a 2019. évben

2019. február 2-án megtartottuk a garai Bunyevác Prélót. A Préló műsorában ismét a garai "négy korosztály" szerepelt. Az óvodások, a Pillangó Gyermek Tánccsoport, a Garai Ifjúsági Tánccsoport és a Bunyevác Hagyományőrző Tánccsoport különböző bunyevác koreográfiákat vittek színpadra, amelyeket saját maguk állítottak össze és gyakoroltak be. Az est egyik sztárja Csatár Márkó, óvodás volt, aki monológjával belopta magát a közönség szívébe.

2019. február 28-án autóbuszos kirándulást szerveztünk a Garai Nemzetiségi Általános Iskola tanulóinak a Mohácsi Busójárás kisfarsangi főtéri műsorára.

2019. március 2-án megszerveztük a hagyományőrző Musko (Férfi) Prélót, amely ezúttal is nagy népszerűségnek örvendett és sok "kakas" ünnepelt velünk. Az ízletes birkapörkölt mesterszakácsai Kricskovics Joci, Gunity István, Bakai Tamás, Kubatov Milán, Varga Pisti és Hambalkó Zoltán voltak, akik hét birkából főzték a finom pörköltet. A szervezői munka oroszlán részét az idei évben is Kubatovics Mátyás és Sibalin István vállalták magukra. A jó hangulatról a Bácska Tamburazenekar gondoskodott. A rendezvényen két tv stáb is forgatott: a Magyar Televízió Horvát Nemzetiségi Műsorának riporternője (férfinak öltözve) és a magyar-szerb Tartományi Regionális Fejlesztési, Régióközi Együttműködési és Önkormányzati Titkárság szegedi stábja. Éjfél környékén három ifjú hölgy is meglepett minket. Isten tartsa meg jó szokásukat. A Kakasbál másnapján zenészeinknek, a Garai Ifjúsági és a Bunyevác Hagyományőrző Tánccsoportok tagjainak korán kellett kelniük, ugyanis délelőttől estig a Mohácsi Busójárás három színpadán szerepeltek.

2019. március 6-án a Pécsi Horvát Színház gyermekszíndarabot mutatott be a garai óvodásoknak és iskolásoknak a művelődési házban "Drvo ima srce" (A fának is van szíve) címmel. A gyermekek élvezték a vicces színdarabot.

2019. május 18-án a Garai Ifjúsági Tánccsoport és a Bácska Tamburazenekar felléptek a Sellyei Horvát Napon. Bunyevác tavaszi koreográfiát adtunk elő a Dráva közeli kisvárosban, amely lakosság szempontjából alig nagyobb, mint Gara, de az ormánsági régió központja. Fellépésünket önerőből és a Miniszterelnökség Bethlen Gábor Alapkezelő (BGA) pályázati támogatásából (NEMZ-KUL-19-0933) valósítottuk meg.
2019. június 1-jén a Garai Ifjúsági Tánccsoport a Pécs melletti Pécsudvardon vendégszerepelt. Bunyevác koreográfiát adtunk elő tavaszi hagyományainkkal a bosnyák-horvát népcsoport által lakott településen. Fellépésünket önerőből és a Miniszterelnökség Bethlen Gábor Alapkezelő (BGA) pályázati támogatásából (NEMZ-KUL-19-0933) valósítottuk meg.

2019. június 9-én a garai nemzetiségekkel együtt részt vettünk a Garai Falu- és Lovasnap nemzetiségi gasztro utca programján. Szakácsaink (Bakai Tamás, Kubatov Milán, Horváthné Szőnyi Tímea, Kubatovics Mátyás, Gunity István) és segítőik ismét kitettek magukért, nagyon jól sikerültek a pörköltek. Ezúttal négy bográcsban birka-, marha- és sertés vegyes pörköltet főztünk, horvátországi barátaink halat sütöttek. Desszertként a szokásos guzsvacsát tálaltuk. A kultúrműsor horvát blokkjában fellépett a garai Pillangó Gyermek Tánccsoport, a garai tamburás tanulók a Danubia AMI közreműködésével és egy horvátországi vendégcsoport, a "Napredak" Kulturális Egyesület Podravski Podgajciból. Vendégeink Dráva menti és szlavón koreográfiákat adtak elő. Költségeinkhez kaptunk támogatást a Határon Túli Horvátok Hivatalától (Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske). A Falunap keretében megrendezett "Gara község díszpolgára" cím átadó ünnepségen garai könyv- és CD kiadványainkkal megajándékoztuk Dunai Antal és János díszpolgárokat és néhai Páncsics Miklós családját.

2019. június 12-én fogadtuk a tököli Weöres Sándor Általános Iskola diákjait, Bende Edmond osztályát. Bemutattuk nekik a bunyevác klubszobát és a garai templomot, ebéddel láttuk őket vendégül. Bende Erhard, Edmond és Filákovity Mladen tamburáztak nekik, Krékity István orgonajátékot adott elő a tiszteletükre. Arszenity Simo és Mariska bunyevác tájházát is megtekintették.

2019. június 16-án 20 fővel Kalocsán jártunk, Ivan Antunovity érsek emléknapján. A horvát nyelvű nagymisét Stjepan Beretic, szabadkai székesegyházi plébános celebrálta, a kultúrműsort a Csávolyi Bunyevác Kultúrkör tánccsoportja és a garai Bácska Tamburazenekar adták.

2019. június 22-én részt vettünk a Bács-Kiskun Megyei Horvát Horgászversenyen, amelyet az idén Hercegszántó rendezett meg a Klágya II. nevű csatornaszakaszon. Horgászaink (Takács Tuni, Kubatov Milán, Vida Zoltán) az ezüstérmet hozták haza. Ezúton is gratulálunk nekik.

2019. augusztus 3-án a garai Bunyevác Hagyományőrző Tánccsoport és a Bácska Tamburazenekar a horvátországi Podgajci Podravskiban vendégszerepelt. Ezúttal viszonoztuk az ő műsorukat, amelyet az idei Falu- és Lovasnapunkon mutattak be. Bunyevác népdalcsokrot és a bunyevác nagyszvit koreográfiát adtuk elő a Dráva-menti településen. Óriási sikert arattak mind a táncosaink, mind a zenészeink, ami a kivételesen lelkes és odaadó produkciójuknak volt köszönhető. Fellépésünket önerőből és a Miniszterelnökség Bethlen Gábor Alapkezelő (BGA) pályázati támogatásából (NEMZ-KUL-19-0933) valósítottuk meg.

2019. augusztus 23-25. között megrendezésre került a "Crotour" nevű országos horvát kerékpártúra. A túrát minden évben másik horvátok lakta régióban szervezik: az osztrák határ menti Gradistyéből indult, majd Zala, a Dráva-mente, Baranya és végül a Bácska került sorra. Célja a magyarországi horvátok lakta települések megismerése és egy kis sportolás, kikapcsolódás a mindennapok rohanó, ugyanakkor kényelmes és mozgásszegény életében. Az idei túrának 60-70 fő résztvevője volt, a legtávolabbi a Mosonmagyaróvár melletti Horvátkimléről érkezett. Garáról csak Babity Ottó és Kubatov Márton vettek részt a túrán. Vasárnap Garán fogadtuk a kerékpárosokat. Ebédet adtunk, majd klubhelyiségünkben ismertettük a garai bunyevácok történetét, nemzetiségi önkormányzatunk tevékenységét. A templomban köszöntötte a túrázókat Faa Béla, polgármester és Krékity István. Polgármester úr beszélt a község történetéről és fejlődéséről, valamint tanár úrral együtt a templomról. Az egész túra nagyon jó hangulatban telt el és nagyon szervezett volt mind a vendégfogadás, mind a műszaki és egyéb segítségnyújtás tekintetében.

2019. szeptember 12-én újra elindítottuk, illetve folytatjuk az elmúlt tanévben sikeresen megkezdett tamburazene oktató tanfolyamot, utánpótlás nevelést a Garai Nemzetiségi Általános Iskolában. 14 fő tanul különböző tamburafajtákon és harmonikán bunyevác-horvát és magyar népdalokat. Az oktatást újra a Danubia AMI tanárai, Csurai Attila és Markó Zsuzska tartják. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma Csoóri Sándor Programjában (CSSP-E-ZENEOKTAT-2019-0174) 1.260.000 Ft támogatást nyertünk a megvalósításhoz. Ebből finanszírozzuk az oktatást, egy laptop, valamint néhány új hangszer beszerzését. Köszönjük a támogatónak a támogatást, továbbá a KLIK bajai tankerületének és Gara Községi Önkormányzatnak, hogy térítésmentesen biztosítják hozzá a tantermet. Tanulóink ebben a tanévben is szívesen vállalnak fellépést garai rendezvényeken. Sikeres fellépéseik voltak már a helyi Mindenki Karácsonya ünnepségen, a Garai Mozgáskorlátozottak Egyesületének rendezvényén és a Bunyevác Anyák és Apák Napja (Materice i Oci) műsorban, amelyben ifjú zenészeink közvetlenül a neves vajdasági művész, énekes, Zvonko Bogdant megelőzően mutatkoztak be népes közönség előtt.

2019. szeptember 14-én Gara Községi Önkormányzat szervezésében megtartottuk a „Vállalkozások Első Hármashatár Találkozóját”. A rendezvény célja a vállalkozók találkozója a határmenti térségben Magyarországról, Szerbiából és Horvátországból, szakmai program, kapcsolatteremtés és tapasztalatcsere volt. A szervezésbe bevontuk a három országban illetékes regionális gazdasági-, kereskedelmi- és agrárkamarákat. A rendezvényen 140 fő vett részt. A találkozó fő programja a szakmai konferencia volt, amelyet profi szinkrontolmács technikával fordítottunk szerb, horvát, illetve magyar nyelvre. Faa Béla, polgármester megnyitóját követően több magas rangú vendég köszöntötte a résztvevőket: Zsigó Róbert, államtitkár és országgyűlési képviselő, Pásztor István, a Vajdasági Autonóm Tartományi Parlament és a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke, Drago Horvat, pécsi horvát főkonzul és a magyar, szerb, horvát kamarák illetékes vezetői. A rendezvényt Magyarország Kormánya, a Széchenyi 2020 Programiroda támogatásából valósítottuk meg „Vidékfejlesztési Program eredményeinek népszerűsítése” címén. Az előadók a következők voltak: Polai László, az Agrárminisztérium beruházási osztályvezetője, Jelasity Radován, az Erste Bank Hungary elnök-vezérigazgatója, Györökné Mészáros Eszter és Kárpátiné Becsi Gabriella, a Kereskedelmi és Iparkamara részéről, Dobó Péterné, a bajai Sugó-Gabona Kft. ügyvezetője. A végén panelbeszélgetést szerveztünk. A beszélgetők ügyesen megosztották gondolataikat, gyakorlatukat a közönséggel a vállalkozásuk gazdasági környezetéről, a jövőbeli kihívásokról. Mivel sok újságíró és rádió volt jelen a programon, így rendezvényünkről tudósítottak Baján, Pécsett, Szegeden, Zomborban, Szabadkán és Újvidéken is.
2019. szeptember 21-én részt vettünk a horvát testvérközség, Topolje horgászversenyén. A garai bunyevácokat Takács Tuni, Kubatov Milán és Fekete János képviselték. Csapatunk aranyérmet nyert, megverték a házigazdákat is! Tuni egyéniben is megnyerte a versenyt!

2019. szeptember 28-án részt vettünk a községi szüreti felvonuláson. A jegyző és a jegyzőné szerepét bunyevác népviseletben Szász Endre és Kurta Angéla töltötték be.

2019. október 19-én a Garai Ifjúsági Tánccsoporttal és a Bácska Tamburazenekarral a vajdasági Zomborban, a Vladimir Nazor Horvát Kultúrközpontban vendégszerepeltünk.
Ugyanezen a napon a garaiak még egy rendezvényen vettek részt. Kettinger Viktória fellépett a Microfon nevű országos horvát dalversenyen a Vas megyei Szentpéterfán. Az "Uciteljice" ifjú hölgy-együttes "Dunav" című dalát adta elő.

2019. november 16-án rendezték meg az Országos Horvát Napot, amelynek helyszíne ezúttal Baja volt. A szentmisét Tomo Vuksic, bosznia-hercegovinai püspök celebrálta, a kultúrműsort a bácskai tánccsoportok és zenekarok együtt állították össze. Garáról 6 – 6 táncos szerepelt az ifjúsági és a hagyományőrző tánccsoportból, valamint a Bácska Tamburazenekar. Kiválóan sikerült az 50 perces műsor-összeállítás, amelyben a bácskai bunyevác-sokác-rác hagyományokat mutatták be Gara, Baja, Csávoly, Hercegszántó és Dusnok csoportjai a Prélótól a sokác királynéjáráson, a rác lakodalmason át a bunyevác Matericéig. A garai származású Sörösné Murinyi Milica a "Horvát ifjúságért" című kitüntetést kapott.  A nyugállományba vonult Hepp Mihály, korábbi parlamenti szószóló, Gara szülöttje, életmű díjat kapott.

2019. november 18-án délutáni foglalkozást, előadást szerveztünk a Garai Nemzetiségi Általános Iskola tanulóinak az ősi bunyevác hangszer, a tambura történetéről. Az előadó Krékity István, nyugalmazott ének-zene tanár volt.

2019. december 14-én Gara Községi Önkormányzattal együttműködésben megszerveztük a harmadik Adventi gyertyagyújtást. A garai óvodások és iskolások adtak műsort, a Garai Angyalok segítettek a vendéglátás lebonyolításában.

2019. december 15-én megtartottuk a bunyevác anyák és apák napját (Materice i oci). Az idei ünnepség különleges volt, mivel ennek keretében valósítottuk meg a bunyevácok neves művészének, Zvonko Bogdan énekesnek az első garai fellépését. Már régi álmunk volt a koncert megszervezése, mivel Zvonko Bogdan dédnagymamája garai volt, Zomborba ment férjhez. Rendezvényünk szokás szerint a bunyevác himnusszal kezdődött, amelyet ifjú tamburás tanulóink adtak elő tanáraik, Csurai Attila és Markó Zsuzska, valamint Bende Erhard, a Bácska Tamburazenekar vezetőjének kíséretében. Rákos Patrik, a Garai Nemzetiségi Általános Iskola tanulója köszöntötte az édesanyákat és az édesapákat. Az ünnepi asztalnál Gunity István és Csernikné Vuity Emília foglaltak helyet. A köszöntés után a tamburás tanulók újra adtak egy kis műsort a Danubia AMI közreműködésével, majd a várva várt Zvonko Bogdan koncert következett. A neves művész a szabadkai Vinarija 7 fős tamburazenekar kíséretében lépett fel a teltházas közönségünk előtt, másfél órás koncerttel. Az esemény szerény vendéglátással, süteményekkel zárult. Költségeink egy részét a Bács-Kiskun Megyei Horvát Önkormányzat finanszírozta, továbbá kaptunk támogatást a Határon Túli Horvátok Hivatalától is (Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske).

"Garai Bunyevácok" falinaptár 2020.

Harmadik alkalommal készítettünk A3 méretű falinaptárat. Az egyes hónapoknál a garai bunyevácokhoz kötődő tárgyi és szellemi emlékeket, illetve előző évi eseményeket dolgoztunk fel. Január hónapnál a Bácska Tamburazenekar második CD lemeze, februárban a tambura tanfolyamunk, márciusban a Musko Prelo (Férfi Préló), áprilisban a nemzetiségi népviselet napja, májusban a garai majális ünnepség, júniusban a tököli Weöres Sándor Általános Iskola tanulóinak garai látogatása, júliusban Gara Község 2019. évi díszpolgárai, augusztusban a Crotour biciklitúra, szeptembernél a Vállalkozások Első Hármashatár Találkozója, októbernél a Garai Ifjúsági Tánccsoport zombori turnéja, novembernél a Garai Nemzetiségi Általános Iskola horvát projektnapja, decembernél a garai Adventi gyertyagyújtás szerepelnek. A naptár részen jelöltük a garai bunyevác jeles napokat, ünnepeket. A falinaptárat önerőből és a Miniszterelnökség Bethlen Gábor Alapkezelő (BGA) pályázati támogatásával valósítottuk meg (NEMZ-KUL-19-0924) 120 példányban a budapesti "Croatica" Nonprofit Kft. nyomdájában. A fényképeket Faragóné Zegnál Szmilyana, Balatinácz István, Kubatov Márton, Kurta Angéla, a Bácska Tamburazenekar és a Garai Közös Önkormányzati Hivatal küldték hozzá.

Dokumentumok
Horvát Nemzetiségi Önkormányzat dokumentumaiTambura- és harmonikaoktatás a Garai Nemzetiségi Általános Iskolában 2020/2021.

A 2020/2021. tanévben több hónapon át sajnos online munkarendbe kényszerülve, de sikerült folytatnunk a tambura- és harmonika tanfolyamot, amelyen 15 tanulónk van. A 2020/2021. tanévi tanfolyamra is nyertünk pályázatot az Emberi Erőforrások Minisztériuma Csoóri Sándor Programjában 500 ezer Ft összegben (CSSP-ZENEOKTAT-2020-0299), amely az oktatási díj kb. 80 százalékának fedezetét biztosítja. A 2021/2022. tanévben is a bajai Danubia Alapfokú Művészeti Iskolával kötöttünk megállapodást az oktatásra. Az ő zeneművészeti mesterdiplomás oktatóik, Csurai Attila és Markó Zsuzska tartják a tanórákat heti 180 percben, kiscsoportos bontásban. Csurai Attila tanítja a húros és pengetős hangszereket, Markó Zsuzska pedig a harmonikát. A 2020/2021. tanévben tanulóink elsősorban a Bácska népdalvilágát dolgozzák fel, mind horvát, mind magyar népdalok tekintetében, áttérve egy fokkal magasabb szintre, a párhuzamos hangnemekbe. A következő fő horvát és magyar népdalok szerepelnek a 2020/2021. tanévi tantervben: Jeftanovićevo kolo, I mi smo Šokci, Oj curice Marice, Vesela je Šokadija, Jabuka, Tandrčak, Hej halászok, Túlsó soron, Ne félj lányom, A csizmámon, Jóska bácsi eladta a szamarát, Jó volt itthon, Diófának teteje. Rendezvények híján fellépésre nem volt lehetőségük a tanulóknak, utoljára 2020 nyarán adtak egy kis ötletes műsort a bajai sétálóutcában.