Copyright © 2009 Gara község információs lapja
Horvát Nemzetiségi Önkormányzat Gara

6522 Gara, Kossuth L. u. 62.
Elnök: Kubatov Márton
Elnökhelyettes: Horváth Éva
Tagok: Csernikné Vuity Emília
             Sibalin István
A Horvát Nemzetiségi Önkormányzat Gara fő tevékenységei a 2018. évben

2018. február 3-án megtartottuk a garai Bunyevác Prélót. A Préló műsorában ismét a garai "négy generáció" szerepelt. Az óvodások bunyevác gyermektáncokat vittek színpadra Miri és Jadri tetica irányításával. Az általános iskolások bunyevác táncokat adtak elő. Kettinger Viktória és Boglárka a "Ne dirajte mi ravnicu" című népszerű horvát népdalt énekelték el. A Garai Ifjúsági Tánccsoport a bunyevác nagy szvitet, a Bunyevác Hagyományőrző Tánccsoport a Momacko kolót adta elő. Köszönjük a tánccsoport vezetők, Kurta Angéla, Antal Anita és Zsolti szorgalmas munkáját, minden fellépőnek a szép műsort, a Bácska Tamburazenekarnak a jó hangulatot és az első CD bemutatót.

2018. február 8-án a garai horvát nyelvtanárok (Szmilya és János) közreműködésével autóbuszos kirándulást szerveztünk a Garai Nemzetiségi Általános Iskola tanulóinak a Mohácsi Busójárás népi hagyományainak megismerésére.


2018. február 17-én a Bunyevác Hagyományőrző Tánccsoport és a Bácska Tamburazenekar Bácsalmáson vendégszerepeltek a Nagyprélón. Bunyevác nagyszvitet adtak elő nagy sikerrel. A bálat is a mi zenészeink játszották a Sárga Csikó vendéglőben.


2018. március 3-án megszerveztük a hagyományőrző Musko (Férfi) Prélót. Emlékeink szerint még egyszer sem tartottuk ilyen zord időben ezt a március eleji rendezvényt. Az ízletes birkapörkölt és a jó hangulat azonban kárpótolta azokat, akik eljöttek. Szerbiai és horvátországi barátaink is részt vettek. A mesterszakácsok Kricskovics Joci, Gunity István, Bakai Tamás, Fehér Milán, Varga Pisti és fia Énok, valamint Antal Sándor voltak, akik hat birkából főzték a finom pörköltet. A szervezői munka oroszlán részét ezúttal is Kubatovics Mátyás vállalta magára. A jó hangulatról a Bácska Tamburazenekar gondoskodott. A rendezvényt a Bács-Kiskun Megyei Horvát Önkormányzat támogatásával valósítottuk meg. A hölgyekről sem feledkeztünk meg. 2018. március 9-én nőnapi ünnepséget szerveztünk klubhelyiségünkben.
2018. május 13-án a garai Bunyevác Hagyományőrző Tánccsoport és a Bácska Tamburazenekar felléptek a budapesti Kricskovics Antal emlékesten. Ez volt az első emlékest a garai születésű neves koreográfus tiszteletére, amelynek fő szervezője Halász László, tököli művelődési ház igazgató, zenekarvezető volt. A hosszú műsorban számos egykori művésztársa méltatta a néhai művészt, miközben a Fáklya Művész Együttes, a tököli és a garai tánccsoport az ő általa összeállított tánckoreográfiákat adták elő. A jövőben Garán is tervezünk ilyen emlékestet. Fellépésünket önerőből és a Miniszterelnökség Bethlen Gábor Alapkezelő (BGA) pályázati támogatásából (NEMZ-KUL-18-1531) valósítottuk meg.
2018. május 19-én Bunyevác Hagyományőrző Tánccsoportunk a dusnoki Rác Pünkösdön vendégszerepelt. A gasztronómiai bemutatóra garai guzsvacsával (kelt kaláccsal) készültünk.

2018. május 26-án a Garai Ifjúsági Tánccsoport és a Bácska Tamburazenekar felléptek a bácsbokodi tánccsoport 20. évfordulós ünnepségén.

2018. június elején két egymás utáni napon is a horvátországi Darázson vendégszerepeltünk, a Baranyai Betyárác fesztiválon. Első este népviselet bemutatót szerveztek. Garát Kurta Angéla, Kettinger Boglárka és Szász Endre képviselték, bemutatták a garai bunyevác női és férfi, valamint gyermek népviseletet. Egyedül mi öltöttünk bunyevác népviseletet, a többi résztvevő mind különböző sokác viseleteket mutatott be. A népviseleteket és azok bemutatását háromtagú zsűri értékelte és díjazta. A műsort Branko Uvodity, a horvát állami televízió népszerű műsorvezetője vezette. Szász Endre második helyezést ért el.
A Betyárác második napján megrendezett folklórfesztiválon a Garai Ifjúsági Tánccsoport képviselte községünket a bunyevác nagyszvit koreográfiával. A zenei szolgáltatást a Miniszterelnökség Bethlen Gábor Alapkezelő (BGA) pályázati támogatásából (NEMZ-KUL-18-1531) finanszíroztuk.


2018. június 3-án közreműködtünk a Gara-Rasztina barátságos labdarúgó mérkőzés garai szervezésében és hozzájárultunk a vendéglátáshoz.
2018. június 9-én a garai nemzetiségekkel együtt részt vettünk a Garai Falu- és Lovasnap nemzetiségi gasztro utca programján. Szakácsaink (Bakai Tamás, Kubatov Milán és Ferenc, Kubatovics Mátyás, Gunity István) és segítőik ismét kitettek magukért, nagyon jól sikerültek a pörköltek. Az 2018. évben birka-, szarvas- és körömpörköltet, valamint babgulyást és halászlevet főztünk. Desszertként a szokásos guzsvacsát tálaltuk. A sütőmester Vincze Tiborné Veszna volt. Két horvátországi vendégcsoportot hívtunk meg, akiknél tavaly Gara vendégszerepelt. Mindkét csoport Szlavóniából érkezett, Petrijevciből és Gyurgyenovácról. A kultúrműsorban az évszakhoz hűen búzaaratási népszokásokat, népdal- és tánckoreográfiákat mutattak be. A garai Bácska Tamburazenekar félórás bunyevác blokkal szerepelt a műsorban. A rendezvényt a Határon Túli Horvátok Hivatala támogatta. Köszönjük minden segítő személy munkáját.
2018. június 10-én a garai Pillangó Gyermek Néptánccsoport részt vett az "Ala volem kolo da igram" című vajdasági nemzetközi gyermekfesztiválon, amely Bács Palánkán került megrendezésre. A műsort egy hosszú felvonulás előzte meg, amelyet a gyermekek nagyon élveztek, de egyben alaposan kifáradtak, mivel szinte az egész városon végigvonultunk. Menet közben több megállónál kellett énekelni. A "Pillangók" Magyarországról egyedüli résztvevőként a műsorban bunyevác táncokat adtak elő.
2018. július 6-án a garai Molnár Noémi képviselte a magyarországi horvátokat a "Határon Túli Horvát Lányok Szépségversenyén" a bosznia-hercegovinai Tomislavgrad városában. Noémi bunyevác népviseletben a második udvarhölgy díját nyerte el.
2018. augusztus 2-án a Garai Ifjúsági Tánccsoport és a Bácska Tamburazenekar a Gádori Falunapon vendégszerepelt. Moldvai táncokat, valpovót és a bunyevác nagyszvitet adták elő a szabadtéri rendezvényen. Gádor az új határátkelőn át csupán 15 km távolságra van Garától.
2018. szeptember 8-án részt vettünk a horvát testvérközség, Topolje horgászversenyén. Csapatunk az ezüstérmet és kupát hozta haza! Takács Tuni egyéniben is második, Kubatov Milán pedig harmadik helyezést ért el.
2018-ban Gara került sorra a Bács-Kiskun Megyei Horgászverseny megszervezésére. Mivel Garán nincs arra alkalmas horgászvizünk, ezért a versenyt a bajaszentistváni Warali-tónál rendeztük meg 2018. szeptember 15-én. A horgászversenyre a horvát nemzetiségi önkormányzattal rendelkező Bács-Kiskun megyei települések, valamint vajdasági és horvátországi partnertelepüléseink kaptak meghívást. 8 csapat mérte össze horgászképességeit: Kalocsa, Baja, Bátya, Dusnok, Hercegszántó, Csávoly, Gara és Tavankut a Vajdaságból. A versenyen az első három csapat és első három egyéni helyezett díjazása mellett egy vándorserleget is készíttettünk és indítottunk útnak, amely egy-egy évig a mindenkori nyertes csapatnál marad. Garai csapatunk learatta a babérokat. Csapatban első helyezést értünk el és egyéniben Takács Tuni első, Kubatov Milán második lett. Így az új vándorserleg Garán maradt. Takács Tuni fogta ki a legnagyobb halat, egy 12,5 kg-os pontyot. A csapatok közül második lett Bátya és harmadik a vajdasági Tavankut. A versenyt a Bács-Kiskun Megyei Horvát Önkormányzat támogatásával valósítottuk meg.
Már több közmeghallgatásunkon javaslatként hangzott el, hogy próbáljunk meg tamburaoktatást szervezni a garai általános iskolásoknak, mivel utoljára a kilencvenes években volt ilyen tanfolyam előbb néhai Ribár József, majd Krékity István tanár úr közreműködésével. 2018. augusztusban pályázatot nyertünk az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő Csoóri Sándor Alapjánál (CSSP-ZENEOKTAT-2018-0106) tamburás utánpótlás nevelésre, 10 garai általános iskolás tanuló tamburatanfolyamának megszervezésére a 2018/2019. tanévben. Felhívásunkra 21 tanuló jelentkezett a tanfolyamra, akik közül az első hónapokat követően tizenhatan maradtak és bizonyultak alkalmasnak a zenetanulásra. Az oktató Csurai Attila, a Danubia Alapfokú Művészeti Oktatási Intézmény tambura tanára. Ő oktatja a húros hangszereket. Neje Markó Zsuzska harmonikát tanít. A 16 tanuló nem egyszerre vesz részt az oktatáson, hanem 3 fős csoportokra vannak osztva 45 - 45 perces foglalkozásokkal mind a húros, mind a harmonikás oktatásokon. A tanórák minden kedd délután vannak. 6 hangszerrel már rendelkeztünk, a Csoóri Sándor Alap támogatásából 2 új hangszert vásároltunk, a további hangszereket a Danubia iskolától kaptuk kölcsön, illetve néhány tanulónál a szülők vállalták a beszerzést. A diákok szorgalmasan járnak a tanfolyamra, a téli időszakban már 3 fellépésük volt: Garán a Mindenki Karácsonyán és a Gara Épített Öröksége Megőrzéséért Alapítvány év eleji koncertjén, valamint a 2019. februári Bácsalmási Bunyevác Prélóban. További sok kitartást és gyakorlást kívánunk nekik!


2018. szeptember 29-én közreműködtünk a garai szüreti felvonuláson. A jegyző és jegyzőné (Szász Máté és Takács Zsófia), valamint a bíróné (Kettinger Viktória) szerepét a Bunyevác Hagyományőrző és a Pillangó Tánccsoport táncosai töltötték be. A bíró Rápity Máté volt.
2018. október 2-án tanulmányi kirándulást szerveztünk a Garai Nemzetiségi Általános Iskola 20 tanulójának a bajaszentistváni "Bunyevác Tájház" megtekintésére. A csoportot fogadott idegenvezető kalauzolta az ősi bunyevác berendezések és használati tárgyak megismertetésére. Horvát nemzetiségi tagozatos tanulóink októberben még egy alkalommal jártak Bajaszentistvánon, a helyi általános iskolában szervezett megyei horvát tanulmányi versenyen és vetélkedőn.


2018. október 13-án Szabadkán rendezték meg a III. "Bunyevác kulturális örökség határok nélkül" című folklórfesztivált, amelyet 2017 őszén mi szerveztünk. Sajnos a rendezvény Magyarországon szombati munkanapra esett, a garai Bunyevác Hagyományőrző és az Ifjúsági Tánccsoport együtt hozta össze a táncosokat. Bunyevác nagyszvitet és a "Podvikuje bunjevacka vila" című népdalt adtuk elő, a Bácska Tamburazenekarnak is volt egy önálló zenei blokkja. A garai asszonyok a kultúrközpont előterében asztalt terítettek meg a garai bunyevác motívumokkal, régi kézműves tárgyainkkal, szőtteseinkkel és könyveinkkel, fotóalbumainkkal. A szervezők a műsort megelőzően belvárosi sétát is szerveztek a vendégeknek idegenvezetővel a szabadkai katedrális, ferences templom és az impozáns szecessziós városháza megtekintésére. Szép napot töltöttünk el a "bunyevácok fővárosában". A turnét a Miniszterelnökség Bethlen Gábor Alapkezelő (BGA) pályázati támogatásának (NEMZ-KUL-18-1531) segítségével valósítottuk meg.
2018. november 10-én a garai táncosok a Dráva-menti Felsőszentmártonban (Martinciben), Márton-napi ünnepségen vendégszerepeltek. Az ismét szombati munkanapon a Bunyevác Hagyományőrző és a Pillangó Gyermek Tánccsoport együtt hozta össze a táncosokat. Bunyevác szvitet és egy népdalt adtunk elő. Fellépésünket önerőből és a Miniszterelnökség Bethlen Gábor Alapkezelő (BGA) pályázati támogatásából (NEMZ-KUL-18-1531) valósítottuk meg.
2018. november 24-én a garai Bunyevác Hagyományőrző Tánccsoport és a Pillangó Gyermek Tánccsoport 40 perces önálló műsort adott a kátolyi Katalin Napi Horvát Bálban. A garaiak nagy sikert arattak a 320 lelkes kis baranyai sokác faluban. A műsor előtt megkoszorúztuk a garai születésű néhai Osztrogonácz Mária emléktábláját. Mariska néni több évtizeden keresztül dolgozott Kátolyon nagy megbecsüléssel vezető óvónőként.
2018. december 16-án megünnepeltük a bunyevác anyák és apák napját (Materice i oci). Rendezvényünk szokás szerint a bunyevác himnusszal kezdődött. Rákos Patrik, a Garai Nemzetiségi Általános Iskola tanulója köszöntötte az édesanyákat és az édesapákat. Az ünnepi asztalnál Vuity Elek és neje Jelica foglaltak helyet. Az ünnepi kultúrműsorban fellépett a garai Pillangó Gyermek Tánccsoport és a Budapesti Horvát Hagyományőrző Együttes a tököli Prekovac zenekar kíséretében. A Pillangó csoport bunyevác táncokat, a budapesti vendégcsoport pedig spliti dalmát, muramenti és bunyevác koreográfiákat adott elő. Vezetőjük Budavári Edina, aki anyai ágon garai származású. A műsort két nyelven Kurta Angéla és lánya, Kettinger Viktória vezették. Kettinger Viktória táncol is a pesti együttesben (a pesti horvát gimnáziumban tanulója). A műsort vacsora követte. A jó hangulatról ezúttal a vendég zenekar, a Prekovac gondoskodott. A tánccsoport utazását és a zenei szolgáltatást önerőből és a Miniszterelnökség Bethlen Gábor Alapkezelő (BGA) pályázati támogatásából (NEMZ-KUL-18-1531) valósítottuk meg.
"Garai Bunyevácok" falinaptár 2019.
Második alkalommal készítettünk A3 méretű falinaptárat. Az egyes hónapoknál a garai bunyevácokhoz kötődő tárgyi és szellemi emlékeket, illetve előző évi eseményeket dolgoztunk fel. Január hónapnál a garai templom, februárban a Bácska Tamburazenekar első CD lemeze, márciusban előző évi közösségi eseményeink a klubhelyiségünkben, áprilisban nemzetiségi horgászaink 2018. évi sikerei, májusban az első focimeccs a vajdasági Rasztinával, júniusban a Pillangó Gyermek Tánccsoport turnéja a vajdasági nemzetközi gyermek fesztiválon, júliusban a garai határ képei, augusztusban a Garai Nemzetiségi Általános Iskola horvát nemzetiségi tagozatos tanulói versenyei és tanulmányi kirándulása, szeptembernél a garai szüreti felvonulás, októbernél a Szabadkai Bunyevác Fesztivál, novembernél testvérközségeink, decembernél garai bunyevác személyek szerepelnek. A naptár részen jelöltük a garai bunyevác jeles napokat, ünnepeket. A falinaptárat önerőből és a Miniszterelnökség Bethlen Gábor Alapkezelő (BGA) pályázati támogatásával valósítottuk meg (NEMZ-KUL-18-1534) 100 példányban a budapesti "Croatica" Nonprofit Kft. nyomdájában. Köszönjük mindazoknak, akik fényképeket küldtek hozzá.

"Garske bunjevačke igre" (Garai bunyevác táncok) című CD lemez kiadása
A 2017. évi első CD lemez kiadását követően annak szerves folytatásaként 2018. év végén újabb CD lemezt valósítottunk meg a garai Bácska Tamburazenekarral. Az egykori garai bunyevác nóták feldolgozása után most azok a bunyevác táncok következtek, amelyeket a garai tánccsoportok egykor és ma táncolnak a rendezvényeken és a koreográfiák részeként. Zenekarunk a CD lemezen 13 táncot dolgozott fel profi minőségben a Betyáráctól kezdve a Tandrcsakon és a Kelerujon át a garai bunyevác nagy Kolóig. A felvételeket a tököli "Zeneterem" studióban végeztük, az egyes hangszerek és énekek külön-külön lettek felvéve. Zenészeink összesen 1 hetet töltöttek el a stúdióban! A CD lemez kiadását 350 példányban valósítottuk meg önerőből és a Miniszterelnökség Bethlen Gábor Alapkezelő (BGA) pályázati támogatásából (NEMZ-KUL-18-1528). A zenekar a 2019. február 2-ai garai Bunyevác Prélón mutatta be a CD-t és betekintést nyújtott a felvételek kulisszatitkaiba is.