Copyright © 2009 Gara község információs lapja
Kultúrest a Fáklya tánccsoporttal

A garai Horvát Nemzetiségi Önkormányzat 2012. november 17-én kultúrestet szervezett a helyi művelődési házban a budapesti „Fáklya Horvát Művészegyüttes” műsorával. A „Fáklya” tánccsoport az egyik legnevesebb magyarországi horvát művészegyüttes. Művészeti vezetői Kricskovics Antal, garai születésű Erkel díjas Érdemes Művész és neje Szilcsanov Mária. Kricskovics Antal mindig nagyon ragaszkodott szülőfalujához, valamennyi televíziós és rádiós interjúban büszkén emlékezett a községre, származására. Hosszú évtizedeken keresztül rendszeresen tanította a garai tánccsoportot is új koreográfiákra, nejével nyaranta egyhetes országos hírű tánctáborokat tartott Garán. Sajnos egészségi állapota ma már ezt nem teszi lehetővé, de saját tánccsoportjában még ma is aktívan tevékenykedik.
A bunyevác nyelvű szentmisét követően a garai bunyevác klubhelyiségben Zórity Éva vezetésével találkozót szerveztünk az egykori garai táncosokkal, ahol mindenki könnyes szemekkel, meghatódva emlékezett a közös múltra.
Egész estés műsorukban a Fáklya tánccsoport és a „Tamburica” horvát gimnáziumi utánpótlás táncegyüttes sokác, Mura-menti horvát, szatmári magyar táncokat és néhány speciális koreográfiát adott elő, úgy mint a Gemmák, Paris Almája és a Garai Bunyevác Lakodalmas. A műsort követően táncház következett a garai Bácska Tamburazenekarral.
A Fáklya tánccsoportról bővebben olvashatnak a honlapjukon: http://www.faklya.eoldal.hu/
A programot a Bács-Kiskun Megyei Horvát Önkormányzat és a Magyarországi Horvátok Szövetségének támogatásával valósítottuk meg. Ezúton is megköszönjük a Fáklya tánccsoport, a szép számú közönség részvételét, a kecskeméti és a bácskai horvát nemzetiségi önkormányzatok közreműködését. A rendezvényről 2012. december hónapban kisfilmet láthatnak az M1 "Hrvatska kronika" című nemzetiségi műsorában.

Horvát Nemzetiségi Önkormányzat Gara 

A képek megtekinthetők a képcsarnok menüpontban!
Horvát Nemzetiségi Önkormányzat Gara

6522 Gara, Kossuth L. u. 62.
Elnök: Kubatov Márton
Elnökhelyettes: Horváth Éva
Tagok: Csernikné Vuity Emília
             Sibalin István
A Garai Horvát Nemzetiségi Önkormányzat által 2014. december 14-én
rendezett "Materice i oce" Anyák és apák napján készült fotók megtekinthetők a képcsarnok menüpontban.

Program:
-"Garai Bunyevác Családok fotókon"
című könyv bemutatása
-Garai általános iskolások
-Garai Ifjúsági Tánccsoport
-Bunyevác Hagyományőrző Tánccsoport
-Bácska Tamburazenekar Gara

A rendezvényt támogatta a Bács-Kiskun Megyei Horvát Önkormányzat
PRIREDBU PODUPIRE HRVARTSKA SAMOUPRAVA BACKO-KISKUNSKE ZUPANIJE